• София ул. „Александър Пушкин“ 71
 • София бул. "България" 104
 • +359899325721
 • gderimachkovski@icloud.com
  • 15 АВГ. 18
  Биопсия на простатната жлеза

  Биопсия на простатната жлеза

  Биопсия на простатната жлеза се предлага когато имаме съмнение за рак на простатната жлеза. Това е единственото изследване с което можем да докажем рак на простатната жлеза. При мъже над 50 години и над 45 години при фамилна обремененост (баща, брат или чичо с доказан карцином на простатната жлеза), основната задача пред уролога е да докаже категорично едно от двете заболявания на простатната жлеза, а именно доброкачествена простатна хиперплазия или рак на простатната жлеза.

  За тази цел се извършват следните изследвания:

  ректален преглед на простатата
  ехография на простатната жлеза (през корема или през дебелото черво)
  изследване на т.н „туморен маркер“ на простатата или общ ПСА (простатен специфичен антиген) и допълнителни туморни маркери по преценка като на пример свободен ПСА, PHI Index и други.
  мултипарамертричен магнитен резонанс на простатната жлеза (mpMRI) с помоща на който се откриват съмнителни зони в порстатната жлеза групирани в 5 групи. При наличие на 3 та, 4 та и 5 та група, пристъпваме към простатна биопсия.
  При съмнение за простатен карцином само при едно от тези 4 изследвания, препоръчва се простатна биопсия.

  Простатната биопсия може да бъде два вида:

  Биопсия през ректума (трансректална биопсия). Извършва се в странично положение на пациента със свити крака в коленете и тазобедрените стави към корема или положение по гръб с краткотрайна венозна анестезия (пациентът спи и не усеща болка и дискомфорт). С помоща на ехографска сонда се оглежда простатната жлеза през дебелото черво. С тънка игла минаваща през водач фиксиран за сондата се взимат обикновено 12 проби (6 в дясно и 6 в ляво) по шаблон и допълнителни при наличие на съмнителни участъци в простатата установени предварително с магнитен резонанс или с ехографа за време на биопсията. Недостатък на тази биопсия е, че помалки съмнителни участци, могат да бъдат пропуснати и да се получат фалшиво негативни резултати, а именно пациент с наличен карцином на простатата, от биопсията д аизлезне доброкачествена хиперплазия. (Снимка №1.)
  Снимка № 1

  Усложнения след такава биопсия могат да бъдат: уроинфекции с висока температура и сепсис, затруднено уриниране , кръв в урината, кръв в изпражненията и др.

  Фюжън (Fusion biopsy) биопсия на простатата през перинеума (това е онази част на тялото между тестисите и ануса). Извършва се след предварително направен мултипараметричен магнитен резонанс на простатната жлеза и съмнителен участък за карцином в същата по-маък от 20 мм. Този вид биопсия ни позволява да вземем материал точно от суспектните участъци на простатната жлеза описани на магнитния резонанс. Този метод ни дава по-малко фалшиво негативни резултати и поточно изследване. Прави се както при пациенти с суспектни участъци по-малки от 20 мм, също така и при пациенти с негативна първа трансректална биопсия.