• София ул. „Александър Пушкин“ 71
 • София бул. "България" 104
 • +359899325721
 • gderimachkovski@icloud.com
  • 15 АВГ. 18
  Кръв в урината – най-сериозния симптом при заболявания на пикочо-отделителна система

  Кръв в урината – най-сериозния симптом при заболявания на пикочо-отделителна система

  Кръв в урината – най-сериозния симптом при заболявания на пикочо-отделителна система

  Кръв в урината е симптом който най-често се появява при заболявания на пикочо-отделителната система /бъбреци, пикочопроводи , пикочен мехур, простатна жлеза и пикочния канал/. По-рядко, кръв в урината може да се получи и при пациенти лекувани с мадикаменти които намаляват съсирваемостта на кръвта / най-често изписани лекарства след сърдечно-съдови заболявания/

  При наличие на кръв в урината някои пациети максимално рано търсят лекарска помощ и други които пренебрегват този симптом и идват за преглед при уролог доста късно.

  Както вече споменахме, кръвта в урината най-често е урологичен симптом и признак, който налага преглед при уролог. Прегледа е задължителен и трябва да бъде извършен максимално бързо и навреме след появилата се кръв в урината. Кръвта в урината може да бъде придружена със съсиреци с различна форма и големина.

  Причини за кръв в урината:

  Има повече урологични причини които могат да предизвикат този симптом. Най-често това са заболявания на бъбрека и пикочния мехур.

  Много често подобни оплаквания пациентите ги свързват с песъчинки, камъчета в бъбреците, която е една от причините за този симптом, но трябва да бъде установена от уролог и да бъдат изключени други доста по-сериозни заболявания на пикочо-отделителната система, като тумори на бъбрека и пикочния мехур, уголемяване на простатната жлеза и рак на простатата

  • Камъните в бъбреци, уретери – най-често предизвикват силна, коликообразна болка в поясната област с гадене и повърщане без или с кървениста урина.
  • Туморите на бъбреците също така могат да предизвикат абсолютно същите симптоми. (болка в поясната област и кръв в урината). Болката при туморите на бъбрека не е коликообразна и силна. пациентите по-скоро чувстват тежест и тъпа болка от страната в поясната област където е туморната формация.
  • Камъни в пикочния мехур които най-често се образуват при уголемяване на простатната жлеза. Това е едно от усложненията при уголемена простата които са и показание за оперативно лечение на простатната жлеза.
  • Туморите на пикочния мехур протичат със симпотоми на чиста, ясна кръъв в урината с периоди на просветляване и избистряне на урината (в които периоди пациентите се успокояват и продължават да не търсят лекарска помощ), без болка , със или без съсиреци. Туморите в пикочния мехур заемат една част от обема на пикочния мехур което е причина в по-късен стадий да се появи и по-чести позиви за уриниране /симптоми които са характерни за уголемяване на простатната жлеза. Факта, че туморите на пикочния мехур и уголемяването на простатната жлеза засягат пациенти в една и съща възрастова група, много често пациентите си мислят, че по-често уринират поради уголемената си простатна жлеза.
  • Кистични заболявания на бъбреци, също така могат да предизвикат кръв в урината.
  • Туберкулоза на пикочо-отделителната система
  • Травми на бъбреците, след урологични и други манупулации и интервенции на пикочо-отделителната система.
  • Възпалителни заболявания на пикочо-отделителната система – гломеруло- и пиелонефрити, хеморагични цистити.

  Диагностициране, установяване на причината за кръв в урината:

  • Преглед при уролог – незабавно, максимално бързо
  • Изследване на кръвна картина и урина
  • Ехография , ултразвуково изследване на пикочо-отделителната система
  • Рентгенова снимка на корем /бъбреци, уретери и мехур – БУМ/ при съмнение за уролитиаза.
  • КТ – (компютър томография) т.н скенер, на пикочо-отделителната система
  • Магнитен резонанс

  При установяване на причината за кръвта в урината в процеса на диагностицирането, първа и основна задача на уролога е да изключи или потвърди туморно заболяване на пикочо-отделителната система със всички налични диагностични методи и средства, с цел рано и навременно започване на адекватно и точно лечение на заболяването.

  Лечение:

  Лекува се заболяването причинило появата на този симптом.

  Лечението при рано и навреме поставена диагноза в много случаи е ефикасно и с добра прогноза. На пример, при диагностициране на тумор на бъбрека в ранен стадий до определена големина, може да се извърши органосъхраняваща (със запазване на бъбрека, без да се налага цялостно му отстраняване, а отстраняване само на тумора) операция.

  При установяване на тумори  на пикочния мехур в по-ранен стадий, може да се извърши т.н. безкръвна оперативна интервенция (отсраняване на тумора през пикочния каналт) или т.н ТУР – трансуретрална резекция (отстраняване) на тумора в пикочния мехурбез да се налага отстраняване на пикочния мехур, която е една от най-тежките и най-сложни оперативни интервенции в урологията.

  Операция при рак на пикочен мехур